Meer sociaal contact

AAP+

AAP+ koppelt senioren aan een huisdier uit de buurt. Op deze manier kunnen senioren genieten van een oppashuisdier wanneer het hen past. Deze huisdieren krijgen op hun beurt nog meer liefde en aandacht en hun baasjes hebben een betrouwbare oppas. Met dit project wil AAP vzw 150 senioren matchen.

Via AAP+ willen we senioren koppelen aan een huisdier uit de buurt. Een dikke PLUS voor iedereen! Terwijl sommige senioren vaak alleen thuis zitten, zijn er evenveel mensen uit de buurt die dagelijks een hele dag gaan werken en hun hond, kat of andere huisdieren thuis alleen laten. Via ons platform kunnen deze twee partijen elkaar makkelijker vinden. Hoe de opppasmomenten georganiseerd worden, kiezen beide partijen zelf. Op basis van doorgekregen informatie van de twee partijen, kijken wij naar geschikte match. Daarna wordt er een kennismakingsgesprek georganiseerd en spreken het baasje en het Plus-baasje af hoe ze de 'samenwerking' willen organiseren. Komt het huisdier naar het Plus-baasje of gaat het Plus-Baasje naar de woning van het baasje van het huisdier? Wij zorgen nadien voor een modelcontract, zodat alles zeker goed geregeld is. Onze helden in de dit verhaal zijn de PlusBaasjes. Wij leggen hen graag in de watten en zorgen voor leuke uitstapjes. Ook hebben we een nauw contact met de Plus-Baasjes zodat we allerhande zaken tijdig kunnen vastnemen indien dit nodig zou zijn. Op lange termijn willen we extra levensvreugde bij (geïsoleerde) senioren bewerkstelligen via onze dienstverlening. Een dier brengt immers heel wat teweeg. Het maakt contacten laagdrempelig, minder eng en werkt ontwapend. Daarenboven zetten we in op de sociale cohesie van de buurt. Mensen komen meer buiten, slaan een praatje, bouwen een band op en helpen elkaar verder, want het is dankbaar iemand te hebben om op terug te kunnen vallen. De insteek is de verzorging van het dier, maar de impact reikt verder. Als laatste willen we ook een postieve impact realiseren bij huisdieren. Door ons drukke en hectische leven, zijn zij vaak best alleen binnen hun bestaan of is de zorg van een dier, al dan niet tijdelijk, zwaar. Door een extra verzorger voor de huisdieren te voorzien, maak je hun leven ook wat aangenamer.

We zetten in op duurzame contacten. In eerste instantie tussen de senior en het baasje, hoewel het project ook de sociale cohesie in de buurt kan verstevigen. De laagdrempeligheid van een dier maakt immers dat je naar buiten komt en een praatje slaat. Dieren zijn namelijk heel ontwapend in hun contact, waardoor men spontaan een lach op het gezicht krijgt. Daarnaast zet een dier mensen letterlijk en figuurlijk in beweging en dat is goed voor heel wat zaken.

Vertrouwen is een heel belangrijk aspect binnen ons initiatief. Mensen gaan met elkaar in contact moeten gaan en het vertrouwen hebben dat hun dier, wat een belangrijke plaats in het gezin in neemt, in veilige handen is bij het Plus-baasje. Mede in dat kader zal een goede screening, door ons, achter de schermen ook heel belangrijk zijn. Zo moeten wij goed de noden/wensen kennen van de baasjes en Plus-baasjes, een goed zicht hebben op de kwaliteiten en valkuilen van het huisdier.

7.500 euro voor het online systeem