Interculturele projecten

VADERS VAN 't KIEL

Vaderschap gaat samen met wederzijdse gevoelens van trots en genegenheid. Dit project wil dat zichtbaar maken door een portretreeks van vaders met hun kinderen. 7 foto's worden via reclameborden in de wijk tentoongesteld. Ook een boek met de foto’s en kindertekeningen van papa’s en een dialoogmoment over vaderschap met een divers publiek horen bij het project.

Er worden 50 portretten gemaakt van een vader met zijn kinderen. Vaders van ’t Kiel worden gefotografeerd in hun woonkamer, hun keuken of werkkamer. Hiervan worden 7 beelden geselecteerd die elks op groot posterformaat worden tentoongesteld in reclameborden langs de hoofdwegen naar ’t Kiel en in de wijk zelf. Alle 50 beelden worden op A2 formaat verspreid in de wijk; in handelszaken, de bibliotheek, gemeenschapscentrum, centrale hal woonblok, jeugdhuis, scholen, cafés, kaarthuizen… De foto’s zullen samen met kindertekeningen van papa’s en interviews met vaders worden verwerkt in een papieren uitgave, een boek. In december 2019 worden de foto’s, samen met interviews uit de wijk, opgesteld in een tijdelijke tentoonstelling in OC Nova. Tijdens de opening zullen verschillende activiteiten plaats vinden: - 3 Sprekers komen spreken over vaderschap; een vader uit het professionele podiumlandschap, een vader uit het onderzoeksveld (socioloog, psycholoog, antropoloog) en een vader uit de wijk. - Enkele jongeren presenteren hun tekst over vaderschap (gebaseerd op een interview) op een podium. - Er is een tentoonstelling van kindertekeningen waarbij vaders uit de wijk werden getekend. - Er zijn geluidsmontages te beluisteren waarbij kinderen en hun vaders vertellen over vaderschap. De hoofdtelefoons zijn geplaatst tussen de foto’s van de tentoonstelling. - Het boek wordt voorgesteld.

Vaderschap gaat samen met gevoelens van trots, liefde en genegenheid, in beide richtingen. Dit project wil dit zichtbaar maken. ’t Kiel is een wijk waarbij heel wat inwoners in kansarmoede leven. Velen verbergen liever hun privéleven, omdat dit vaak op een negatieve manier in de aandacht staat, of zo wordt het ervaren. Dit project wil inwoners van ’t Kiel en vaderschap op een positieve manier in beeld brengen.

Het kost veel tijd en doorzetting in communicatie om een gedifferentieerd publiek te bereiken. Met de portretten willen we vaders vanuit verschillende gemeenschappen, families en straten fotograferen. We zul verschillende netwerken dienen aan te spreken om bij een verscheidenheid aan gezinnen in huis te mogen fotograferen. Vertrouwenspersonen zijn belangrijke tussenpersonen.

TOTAAL 8.280 EUR: communicatie en planning (fotograferen en tentoonstelling): 1000 - fotografie: 3000 - digitale bewerking: 1000 – A1 affiches en uithangen in reclameborden: schatting (2000) – A2 affiches voor lokale verspreiding: 280 - printen foto’s tentoonstelling + inrichten opening: OC Nova - boek: financiering bij jongerenproject – vergoeding sprekers tentoonstelling: OC Nova