Interculturele projecten

Antwerpse Storytellers

Veel kinderen en jongeren kennen Suske en Wiske even goed als verhalen waarmee hun (groot)ouders opgroeiden. Antwerpse Storytellers wil 4 vertelavonden organiseren en mensen uitnodigen om hun jeugdverhalen te vertellen. Dan worden de verhalen naar een Antwerpse context vertaald. De leukste komen in een verhalenboek waaruit in scholen wordt voorgelezen.

Heel wat kinderen, tieners en jongeren van Antwerpen zijn opgegroeid met meerdere culturen. Ze kennen Suske en Wiske even goed als de verhalen waarmee hun (groot)ouders groot gebracht zijn. Antwerpse Storytellers bundelen al die etno-culturele verhalen en brengt twee werelden samen. Diezelfde jeugdige mensen ervaren ook het ik-behoor-nergens-toe-syndroom. In België zijn ze de vreemdelingen, in hun afkomstland zijn ze de Belgen. Ze leven dus enorm hard met het gevoel dat ze tot geen van beide behoren. Terwijl ze wel alles hebben meegekregen van beide culturen. Antwerpse Storytellers zorgen ervoor dat die jeugd zich thuis voelt in Antwerpen. Door te vertrekken van de verhalen uit de culturen en die in Antwerpen te laten doorgaan speelt het project in op verbinding. De kinderen en tieners krijgen het gevoel dat ze zichzelf mogen zijn, en dat het oké is dat culturen door elkaar kunnen vloeien. Het moraal van al die verhalen, en dat zijn er veel, zijn in grote lijnen allemaal hetzelfde. De verhalen zullen vanuit de Marokkaanse, Turkse, Chinese, ... cultuur zijn. Er zijn 179 nationaliteiten in Antwerpen. We gaan voor zoveel mogelijk verhalen uit zoveel mogelijk culturen! Dit doen we door 4 vertelavonden te organiseren, waarbij we mensen uitnodigen om over hun jeugdverhalen te vertellen. Wij schrijven die verhalen dan op. Als al die verhalen gebundeld zijn en vertaald naar een Antwerpse context, worden de meest leuke gebundeld in een verhalenboek. Daarmee wordt naar scholen gegaan om voor te lezen. Of zelfs gebruikt om een stadstocht te doen. De Chinese draak van de schelde, Het Marokkaans spookje in het steen, de Mexicaanse groene vogel op het centraal station, ...

De landmarks van Antwerpen worden op een leuke manier in beeld gebracht bij een doelgroep die de toekomst van Antwerpen is. Jongeren krijgen het gevoel deel te zijn van Antwerpen, ondanks hun cultuur.

- Dat de verhalen te beperkt gaan zijn. - Dat de verhalen niet leuk genoeg gaan zijn. - Culturele gevoeligheid dat de verhalen aangepast gaan worden. Voor al die valkuilen zoeken/hebben we een scenario B

10.000€ 3 000€ voor 4 vertelavonden (locatie + versnaperingen) 3 000€ publicatie van de boekjes 3 000€ vrijwilligersvergoedingen voor de lezers in de scholen 1 000€ werkingskosten (marge).